Oorzaken rijangst

VESEC biedt de mogelijkheid voor mensen met rijangst om weer zonder (of veel minder) angst aan het verkeer deel te nemen. Het gaat hier specifiek om mensen die al een rijbewijs bezitten, maar na verloop van tijd angst hebben gekregen voor het rijden.De uiting van rijangst kan zowel op de motor als in de auto aanwezig zijn. Daarom begeleiden wij de mensen met rijangst, vanuit Barendrecht, in of op dat voertuig waarin zich de rijangst uit. Dus ook motorrijders met rijangst kunnen zich bij ons aanmelden.

Oorzaak
De oorzaak van rijangst is niet altijd even duidelijk. Het kan “plotseling” op komen of na een verkeersincident zoals een ongeval. Maar ook na een geestelijk zware periode (overspannen, “burn-out”, zwangerschap) kunnen er ineens allerlei situaties die voorheen als “normaal” werden ervaren bedreigend zijn geworden.

Met als uitgang de “cognitieve therapie”, wordt er gewerkt aan verandering van de gedachten die iemand heeft ontwikkeld in een bepaalde situatie. Waarom vindt de één bepaalde situaties “angstig” of “bedreigend” en de ander niet? Omdat de persoon die angst zelf heeft ontwikkeld door bepaalde gedachten. En vervolgens is hierbij een gevoel en bijbehorend (vaak vermijdend) gedrag ontstaan. Niet meer durven rijden in druk verkeer, over autosnelwegen, in tunnels of over bruggen zijn de meest voorkomende angsten. Vanwege de unieke ligging is daarom gekozen voor de locatie Barendrecht. Alle bovenstaande "obstakels" zijn in de naaste omgeving van Barendrecht in grote hoeveelheid aanwezig.

Zelfvertrouwen
Tijdens de begeleiding van rijangst willen wij de bestuurder in eerste instantie rust geven. We beginnen met het opzoeken van “veilige situaties”. Hierdoor wordt zelfvertrouwen ontwikkeld. Vervolgens gaan we, stapsgewijs en op een tempo die de cliënt zelf medebepaald, toewerken naar de “angstige” situatie. Daarbij letten we dan specifiek op gedrag. Opbouwen van spierspanning, onjuist ademen en het fixeren van de blik zijn (onder anderen) uitingen van spanning.

Hoe lang duurt het?
Door daar samen aan te werken, met daarbij behorende oefeningen, brengen we die spanning naar beneden en zal de rijangst gaan afnemen. Hierdoor wordt de gedachte dat de situatie “angstig” of “bedreigend” is omgebogen naar een positievere gedachte. Uiteindelijk zal dit leiden tot afname van de spanning en verlagen van het vervelenede gevoel van rijangst.
Dit kost wel tijd. De ervaring leert dat mensen die denken in 2 of 3 uur van de angst af te komen, meestal bedrogen uitkomen. We kunnen dus niet op voorhand zeggen hoeveel uren we nodig hebben voor deze rijangstbegeleiding. Wel overleggen we alles met de cliënt en geven aan hoeveel uur we denken nodig te hebben.

De cliënt wordt intensief betrokken bij de volgende te zetten stap. De eerste en belangrijkste stap is deze: de eigen motivatie om te willen veranderen en te accepteren dat u hiervoor hulp nodig heeft. Dat is al een overwinning op zich. Men komt namelijk vaak vanuit een periode van vermijden en “schuldig” voelen.

Informatie
Is dit iets voor u? Bel of mail dan, geheel vrijblijvend, voor informatie of een afspraak!
image/jpeg

image/jpeg

image/jpeg

image/jpeg